АЕЦ "Белене" няма издаден европейски лиценз за строителство и работа. Това е потвърдила Европейската комисия пред специализирания сайт Euractiv, няколко дни след като стана ясно, че три от петте допуснати до състезанието за стратегически инвеститор компании се обядиняват.

Според изданието - отговорите на Комисията потвърждават и че България все още дори не е поискала стартиране на процедурата по лицензиране от Брюксел. Това само по себе си е проблем, защото министърът на енергетиката Теменужка Петкова многократно е казвала как държавата ще участва в проекта през апортирането на два актива - оборудване и лицензирана площадка. 

Новината беше потвърдена, макар и с опит за някакво обяснение, от председателя на комисията по енергетика към парламента Валентин Николов. Пред БНТ той призна - АЕЦ "Белене" няма европейски лиценз, но това било защото в момента документите се окомплектоват. В момента, в който бъдат готови щели да бъдат изпратени за лицензия. Самата лицензия от българска страна, която издава родния регулатор, била достатъчна да сме сигурно в одобрението на Брюксел, защото в писмото изрично пишело, че ЕК не се съмнява в него.

Днес разбрахме и нещо друго - старият проект ще претърпи някакви промени, особено след като се разбере кой ще строи централата. Накратко - реално България ще кандидатства за лицензия пред ЕК със стария проект, който обаче ще премине през някои видоизмения.

Въпросите към комисията са зададени от адвокат Албена Белянова, която от години се бори със съмнителните процедури покрай АЕЦ "Белене". На нейните въпроси отговори е дал Масимо Гариба - зам.-генерален директор на главна дирекция "Енергетика" на ЕК. Той е категоричен - планираният нов инвeстиционен проект трябва да е предмет на изцяло ново лицензиране. Това, което е направено преди 13 години, не е актуално. Министър Петкова е изрично уведомена за това през миналата година.

ЕК посочва, че поканата за заявяване на интерес, не може да се разбира като средство за подбор на икономически оператор, който сам би извършил строителните работи или предоставил услугите или доставките, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“. Причината е, че това би могло да представлява заобикаляне на директивите на ЕС относно обществените поръчки, пише още изданието.

И още - тъй като ЕК не е правила оценка на място от 2011 година, то ще се наложи на място да дойдат екипи от експерти, които да оценят терена и да изследват сеизмичността му. Според Валентин Николов обаче - теренът е многократно проверяван и агенциите на ЕК са били ясни, че той може да издържи при проблем.

Припомняме, че на 18 юни стана ясно, че "Росатом" - големият фаворит за спечелването на инвестицията, сключи меморандум за разбирателство с други две от компаниите, допуснати до конкурса. Това са френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик". Те ще досатвят части от оборудването за "Росатом". Според София това е знак, че проектът ще се осъществи и обясниха, че други пречки пред него вече нямало.